• Susan Abulhawa: Ochtend in Jenin; Het blauw tussen hemel en zee; Against the loveless world
  • Suaad Amiry: Sharon en mijn schoonmoeder; Golda slept here; Nothing to lose but your Life; My Damascus
  • Isabella Hammad: De Parijzenaar
  • Colum Mc Cann: Apeirogon
  • Adania Shibli: Minor Detail
  • Nayrouz Qarmout: De Zeemantel en andere verhalen
  • Mazen Maarouf: Grappen voor de schutters
  • Verhalenbundels zoals “Palestine 100”, “The book of Gaza” en “The book of Ramallah”
  • Ghada Karmi: In Search of Fatima
  • Ibtisam Azem: The Book of Disappearance
  • Ahmed Masoud: Vanished; The Shroud Maker (toneel)

 

Toelichting bij een aantal van deze boeken: 

De Zeemantel & andere verhalen 
Deze bundel is het debuut van de Gazaanse schrijfster Nayrouz Qarmout. Sfeervol schetst ze het alledaagse leven weer van Palestijnen in Gaza en op de Westbank en de verschillende, vaak bizarre omstandigheden. Qarmout besteedt bijzondere aandacht aan het lot van kinderen. Haar schrijfstijl is fris en licht en daardoor extra aansprekend. Tijdens de Close Reading Club in februari bespraken we al ‘Witte lelies’, tijdens deze bespreking zoomen we ook in op de andere verhalen.

Minor Detail 
Al jaren heeft Shibli een eigen stem in de Palestijnse literatuur. Haar stijl is associatief en bedachtzaam, haar hoofdpersonen zijn vaak meisjes en vrouwen. Maar in haar werk is niets wat het lijkt: symboliek, gelaagdheid en verwijzingen dagen de lezer uit om goed op te letten. In Minor Detail neemt de schrijfster een historische gebeurtenis als uitgangspunt en voert ze ons mee naar een weinig beschreven landschap in de Palestijnse literatuur: de Naqab woestijn. Minor Detail is haar laatste roman, veel geprezen om de uitzonderlijke manier waarop vorm en inhoud elkaar versterken.

Apeirogon 
Dit boek van de Iers-Amerikaanse schrijver Colum McCann kiest een vernieuwende literaire vorm om alle mogelijke kanten van het conflict in Israël/Palestina te belichten. Aan de hand van het verhaal van twee vaders die hun dochters verloren, worden we meegevoerd in historie, geografie en actualiteit van dit betwiste gebied. Het boek van McCann heeft veel losgemaakt: lof en kritiek. In de bespreking zullen we leeservaringen uitwisselen en ingaan op de discussie.

De Parijzenaar 
IDe Parijzenaar vertelt de jonge schrijfster Isabella Hammad het verhaal van haar overgrootvader Midhat die opgroeide in Nablus aan het begin van de 20e eeuw. Zoals de titel al suggereert verbleef Midhat enige tijd in Parijs om terug te keren naar zijn geboorteplaats en familie. Het boek staat in de traditie van 19e eeuwse historische romans en coming of age literatuur maar heeft ook moderne kenmerken en geeft een geweldig tijdsbeeld van Nablus zo’n 100 jaar geleden, een periode die in Nederland nauwelijks bekend is.

The Book of Ramallah
Ook zo’n zin in een stedentrip? Bij gebrek aan echte reizen kunnen we steden ook via literatuur verkennen. De Engelse uitgeverij Comma Press heeft een indrukwekkende collectie bundels ‘Reading The City’ uitgebracht: stedentrips aan de hand van  korte verhalen. Nadat eerder al The Book of Gaza werd uitgebracht, is de laatste aanwinst in de serie The Book of Ramallah, een bundel met 10 korte verhalen van gevestigde en jonge schrijvers die een beeld geeft van de veelkleurigheid van de stad en haar inwoners. Humor, absurdisme, romantiek en spanning wisselen elkaar. Een aanrader als je de stad al eens bezocht hebt of veel zin hebt om dat te gaan doen. De bundel(s) kunnen direct bij de uitgever besteld worden.

Against the loveless world
Susan Abulhawa is zonder twijfel de bekendste Palestijnse schrijver in Nederland. Haar romans Ochtend in Jenin en Het blauw tussen hemel en zee, zijn geliefd bij veel lezers. Vorig jaar kwam haar derde roman uit, nog niet vertaald in het Nederlands maar geschreven in toegankelijk Engels. In dit boek vertelt Abulhawa opnieuw het verhaal van een vrouwelijke hoofdpersoon, ditmaal opgegroeid in de Palestijnse gemeenschap in Koeweit. Na een aantal omzwervingen vestigt ze zich in Palestina en raakt betrokken bij de Tweede Intifada. Het verhaal is rauw, onthutsend maar ook sensitief en romantisch, zoals we Abulhawa kennen. In de bespreking kunnen we dit laatste boek met de vorige vergelijken en overeenkomsten en verschillen zien.

Grappen voor de schutters
Hoe beleeft een kind situaties vol geweld, pijn en onheil? In deze bundel kantelen de perspectieven en zien we hoe de harde omstandigheden in een vluchtelingenkamp en in oorlogstijd worden ervaren door personages die hier ongewild in verzeild raken. Ironie, absurdisme en zwarte humor voeren de boventoon. De verhalen zijn vervreemdend maar licht en spreken ons daardoor op een nieuwe manier aan. Mazen Maarouf groeide op in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon en maakte daar ook de Libanese burgeroorlog mee. In zijn verhalen verwerkt hij deze ervaringen op een heel eigen, originele manier.